Fri frakt over 499,- | tlf. 47 47 79 98
Filters
Søk
banner

Kunnskap om materialer

Skinn og lær

Under garvingsprosessen er en lærhud delt opp i en narvside og en spaltside. Den ytre delen av læret, narvsiden, er naturlig mer slitesterkt. En skinnsko er ofte laget av narvsiden som har blitt farget og behandlet på overflaten. Skinn er et levende materiale og viktig å ta godt vare på for å opprettholde komfort, utseende og forlenge skinnets levetid.

Oljet skinn

En oljet skinnsko er ofte laget av skinn som er farget på narvsiden av skinnet og oljeimpregnert. Skoens ytterside er oljert så det er viktig å pleie den for å opprettholde dens vannavvisende evne og forlenge skinnets levetid.

Lakkskinn

En lakkert skinnsko er ofte laget av skinn som på narvsiden er dekket med en tynn, gjennomsiktig plastoverflate. Den høyblanke overflaten virker vannavvisende, men er følsom for riper. Det er derfor viktig å pleie lakken for å redusere risikoen for sprekkdannelse.

Delikat skinn

Finere skinnsko er ofte laget av anilinskinn hvor narvesiden beholder en større del av sin naturlige overflate. En skinnsko av delikat skinnn har ofte høy komfort, god ventilaskon og er tynn. Skinntypen er mere delikat og derfor viktig å pleie for å opprettholde dens egenskaper og forlenge skinnets levetid.

Semsket skinn og nubuck

Semsket skinn er laget av den grove spaltsiden av skinnhuden og slipt til en overflate med kortere fiber. Både semsket skinn og nubuck sko har høy pusteevne, men er følsomme for smuss og flekker. Det er viktig å ta vare på materialene for å opprettholde dens egenskaper og komfort.

Oljert og vokset nubuck

Nubuck er laget av den finere narvesiden og slipt til en overflate med kortere fiber. Oljert eller voksede nubucksko er oljeimpregnerte. Skoens overflate er oljert, og det er viktig å pleie den med oljepleie for å beholde den vannavvisende effekten og forlenge skinnets levetid.

Tekstil

En tekstilsko (eller grovere lerret) krever også behandlig. De bør ikke vaskes i vaskemaskin, da limet kan slippe eller misfarges. Tekstilsko er ofte holdbare, men følsomme for smuss og flekker. Det er derfor viktig at du regelmessig bruker produkter som er tilpasset for rengjøring og impregnering.

Syntet

For eksempel etterligner kunstig syntetiske materialer ofte skinn, semsket eller nubuck, men har ikke de samme egenskapene. Det er viktig å pleie sko som er laget av syntetiske materialer med produkter som er spesielt egnet for dette.

Gummi 

Her finnes det to varianter, natur eller syntetisk gummi. Felles for begge typer er at materialet er vanntett og ikke åndbart. Overflaten er følsom for riper og sprekker. Det er viktig å pleie og oppfriske sko av gummi, også på innsiden.

Legg igjen din kommentar
Categories
Bloggarkiv